Årets bil 2014

572039-5-birthday-celebration-balloonsI fjol toppades listan av världens bästa bilar av bland andra Ford Ka, Citroen C1 och Toyota, men i år är det andra bullar som gäller så – Kliv åt sidan Toyota, Mercedes och BMW, årets bil är Audi A3!

I år valde juryn för World Car of the Year 2014 att rösta fram Audi A3 som årets klara vinnare. Juryn, som består av 69 motorjournalister från 22 olika länder välden över, motiverade sitt beslut med att bilen erbjuder klassiska linjer och bättre inredning än sina motståndare och är därav en tveklös förstapristagare. Audis chef låter hälsa via ett pressmeddelande att hela företaget kan glädjas åt denna fantastiska prestation och att Audi A3 är ett praktexempel på företagets breda tekniska kunnande och nämner lättbyggnadsteknik, drivlina, mobil infotainment och förarassistanssystem som exempel.

Audi A3 = lycka

Audi A3 kom först ut på marknaden med tre dörrar och sedan som femdörrarversion med A3 Sportback men nu är bilen här som A3 Sedan. Denna nya variant av A3an är nästintill höjden av komfort då den är relativt tyst, lätt manövrerad och rör sig harmoniskt, dock på den svenska marknaden kommer bilen att ha ett sportchassi som standard vilket gör att bilen kan kännas något stötig i körningen. Dock kan denna stötighet enkelt förlåtas då bilen i Sverige kommer finnas med tre olika fyracylindriga motoralternativ och dieselmotorn kommer att vara utrustad med cylinderavstängning vilket bidrar till att hålla bränsleförbrukningen nere. Men den främsta anledningen till att välja A3 Sedan som sin nästa bil är utan tvekan dess design. Bilen har kommit att få ett utseende som är kombinerat av sportig charm och dyr elegans vilket gör helhetsintrycket både minnesvärt och slående. Likväl är bilens innanmäte något att förundras över. Audi valde nämligen bort sitt klassiska utseende helt och hållet och valde istället på en ny design med nytt uttryck. Så den som väljer att köpa en Audi A3 kommer inte att ångra sig i första taget!