Att köpa bil

Att ha en egen bil är det många som drömmer om, men det är klart att det kostar och långt ifrån alla har möjligheter att spara ihop till en bil. Därför är det många som lånar pengar till bilköpet. Vilka belopp en väljer att låna till bilen är högst varierande men om det är en ny bil som ska man ska köpa behövs mest troligt runt 200 000 kronor. Om det är en begagnad bil kan det räcka med “bara” 50 000 kronor. Oavsett vad bilen kostar, kan ett lån dock vara det som behövs för att kunna göra köpet. Så var ska man då vända sig för att ta lånet?

Viktigt när du ska ta ett billån är att du jämför billån. Det är någonting du kan göra själv, men för att vara säker på att få den absolut bästa räntan på lånet kan det vara värt att ta hjälp. Dessvärre är det många som råkar ut för dyrbara lån när det är dags för bilköp, trots att det inte hade behövts. Det är någonting man har skrivit om i en artikel från Sydsvenskan. Så här inleds artikeln:

Bilköp handlar ofta om mycket pengar. Det sägs också vara en dålig affär – hur man än gör. Men vad gäller för att komma undan så bra som möjligt? Hur ska bilen finansieras? Och hur undviks den största värdeminskningen?

Vidare i artikeln lyfter man annuitetslån (lika stora betalningar varje månad som finansiering), men lån med rak amortering kan faktiskt vara att föredra. Detta för att det går långsamt att betala av annuitetslånet, och eftersom det blir samma belopp varje månad (med ränta och amortering inräknat) känner låntagaren inte av förändringen, vilket en till skillnad gör när det är rak amortering.

????????????????????????????????????????

Det finns många tips på hur du ska finansiera bilköpet. När man tar billån brukar räntan ligga i fokus, vilket är bra – för den är viktig. Men det är också viktigt att se till hela lånekostnaden; den effektiva räntan. Andra lånekostnader, utöver räntan, kan vara uppläggningsavgift till exempel. Och om då räntan kan vara noll blir då den effektiva räntan plötsligt 6-7 procent. Bäst är det att ta hjälp av någon om du känner att det blir förvirrande. Det är inte heller helt ovanligt att en vid billån får låna 75-80 procent av bilen, och bör ha sparat ihop till resterande procent av bilens kostnad. Det hela fungerar med andra ord i princip som när du köper bostad. 85 procent är bolån och övriga 15 procent är kontantinsats som du måste finansiera själv. Kan du inte finansiera den sista biten av lånet får du ta ett så kallat privat lån, ett lån som ofta har en högre ränta och amorteringskrav. Att spara ihop de sista procenten av bilens kostnad kan alltså göra att din affär blir mycket mer lönsam.

Som alltid vid lån är det viktigt att du tänker långsiktigt. Du måste klara av delbetalning plus amortering en tid framöver, och du bör vara beredd (beroende på vad du har för avtal med banken) på att räntan kan gå upp.