Körkort innan bilköp

Ett stort steg i de flesta människors liv är att ta körkort. Friheten blir större men man får även ett ökat ansvar över andra människors liv. Körkortet kan vara nyckeln till det där drömjobbet eller det enda som står mellan dig och köpet av din alldeles egna bil.

2185521-driver-s-licence

I en artikel på Svenska Dagbladet skriver man om att ett körkort kan vara en bra investering. För den som inte har någon inkomst kan det löna sig på 29 dagar att ta körkort, om körkortet leder till jobb. För en person som går på den lägsta nivån av a-kassa, kan ett körkort istället löna sig efter 44 dagar. Många avstår från att ta körkort, när faktum är att ett körkort kan vara det som gör att man får jobb och högre lön till och med.

Är man en av dem som faktiskt förstår att körkortet är en investering finns många körskolor som kan hjälpa en att få körkort på en ganska kort tid. Man kan till exempel boka tid hos en trafikskola i Stockholm, om man är bosatt där. Har man svårt att hitta en trafikskola som passar, kan det hjälpa att veta vilka frågor man ska ställa. I Helsingborgs dagblad skrivs det om vad man ska tänka på när man står i valet och kvalet. Man bör till exempel fråga efter körskolans statistik när det gäller klarade uppkörningar. Man bör även fråga hur många körlärare skolan har och hur många av skolans elever som körde upp förra året. Är det för få som körde upp i förhållande till skolans storlek, kan man se det som ett varningstecken. Har man haft ungefär 30 uppkörningar per lärare så är det bra. Man bör till sist fråga om skolans öppettider och möjligheten att komma dit och plugga och göra tester.

För att ens få övningsköra måste man ha ett körkortstillstånd och gått en kurs, enligt bestämmelser från Transportsstyrelsen. För att få köra upp och göra teoriprovet behöver man också ha gått riskutbildning del 1 och 2. Del 1 består av en kurs som handlar om riskerna med alkohol, droger och trötthet i trafiken. Del 2 är ett förarprov där man testar att köra på halt underlag på en halkbana.