Leasing – ett smart alternativ

Vi har tidigare skrivit om hur det ofta är nödvändigt att ta ett lån när en ska köpa bil, men det är inte alltid som man behöver en bil på heltid, då kan det vara en bättre idé att hyra en bil, kanske på längre tid, så kallas leasing.

audiquattroI DN kan vi läsa att leasing faktiskt tros öka nybilsförsäljning, ett ganska smart försäljningsknep med andra ord, men även ett smart sätt att prova ut en eventuell bil inför köp. Så samtidigt som privatleasingen av bilar ökar så ökar även nybilsförsäljningen. Både Volvo och Volkswagen kan se en ökning i sina försäljningssiffror och en bidragande orsak till denna kraftiga och kanske även oväntade tillväxt tros alltså vara just leasing av bil. Dessutom har reklam för att just leasa bil blivit allt vanligare, något som även det förmodligen påverkat både antalet fler leasade bilar och nybilsförsäljning.

Läs det finstilta innan du skriver på

Men leasing kan bli dyrt om en slarvar och det är därför viktigt att läsa det finstilta innan man skriver på ett kontrakt. Men för den som, som sagt, inte vill lägga upp en skyhög kontantinsats kan långtidshyra en ny bil mot en fast månadskostnad locka en hel del, om detta kan vi läsa mer om här i SvD. Enligt lag kräver ett bilköp på avbetalning en kontantinsats på hela 20 procent, men detta krav finns inte på just leasing, något som givetvis är lite av tjusningen. Den som dessutom inte har världens bästa ekonomi kan privatleasa och således slippa spara ihop pengar och vänta på att ha råd.

Men innan man leasar är det alltså viktigt att läsa igenom kontrakt med villkor och finstilt text, till exempel om hur man sköter om bilen och får betala för det som faktiskt överstiger normalt slitage. Man bör även titta efter om det finns ett ”garanterat restvärde” när bilen sedan ska återlämnas, i annat fall kan man faktiskt riskera att bli återbetalningsskyldig.