Lyxbilarna vi drömmer om

Det finns många bilar som är roliga att köra, och ännu fler som fyller en tydlig funktion. Men så finns det vissa bilar som det är något alldeles speciellt med. Ofta, men inte alltid, handlar det om bilmärken med ursprung i Tyskland.

Vad kör du för bil idag? Är det den som du allra helst skulle vilja köra? Om svaret på den frågan är ja, då är det bara att gratulera. Om svaret däremot är nej, då kan vi nästan gissa att du drömmer om modellbeteckningar som A8, X5 eller G-klass. I samtliga fall rör det sig om tyska biltillverkare.

Sverige har ett aningen ansträngt förhållande till Tyskland, landet som är vår största handelsparter, och nästan ett grannland. Men på ett område älskar många svenskar Tyskland oförblommerat, och det är när det kommer till lyxbilar med kvalitet.

Tyska bilfavoriter

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz grundades av Karl Benz, som skapade den första bensindrivna ”bilen”, Patent-Motorwagen, redan 1886. Bilmärket är dock inte döpt efter hans dotter, utan efter hans affärsparter Emil Jelineks dotter Mercedes Jelinek. Andra viktiga namn i bilmärkets tidiga historia är Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach, namn som är väl kända för många bilintresserade.

Mercedes har många modeller i sitt sortiment, bl.a. följande.

  • Pickupen X-class
  • C-klass, som finns som både sedan, kombi och cabriolet
  • Sportbilen AMG GT

Det ryktas också om en kommande el-suv. Expressen skriver om när bilen vintertestades i Arjeplog, där den tyska biltillverkaren har en egen anläggning just för vintertestning.

AudiAudi S5

Audi betyder ”lyssna” på latin, vilket är en direktöversättning av grundaren August Horchs efternamn (”horch” betyder lyssna på tyska). Företaget Audi Automobilwerke GmbH Zwickau registrerades 25 april 1910. Företagsnamnet förde under många år en tynande tillvara, som inte är helt lätt att redogöra för till följd av komplicerade uppköpsaffärer. Märket fick dock en nytändning på 60-talet, då Volkswagen köpte tillverkaren Auto Union, som ägde varumärket Audi. Audi återlanserades som ett lyxbilsmärke, och är det än idag.

Några av Audis mer kända modeller är:

  • Audi Quattro
  • A7
  • Q5
  • E-tron, en eldriven suv som går att boka redan nu. Läs mer om den modellen här.