Skillanden mellan sommar- och vinterdäck

Det vanligaste är att du har sommar- samt vinterdäck till din bil. Du byter däck efter säsong för att få så bra köregenskaper som möjligt. Men vad är det för skillnad på däcken?

När det gäller vinterdäck och sommardäck är de tillverkade med olika material och det finns också olika regler som gäller för mönsterdjup med mera. Dessutom får dubbade vinterdäck inte användas på vintern. Men varför är det så?

Skillnader mellan däcken

Vinterdäck är tillverkade av en helt annan sorts gummi än vad sommardäcken är. Ett vanligt sommardäck klarar inte av vinterns låga temperaturer och däcket blir stelt. Det gör att din bil får mycket sämre köregenskaper. Dina vinterdäck har ofta också dubbar vilket gör att de lättare får grepp även på halt väglag. Om det blir riktigt halt kommer du att ha problem med att ta dig fram med dina sommardäck.

Det finns också skillnader i regler gällande sommar- samt vinterdäck. Vinterdäck ska ha ett bättre mönsterdjup än sommardäcken för att de ska vara lagliga att köra med. Det beror helt enkelt på att däcken ska få grepp och kunna bromsa under halt väglag. Även på sommaren är det såklart bra om du har ett bra mönsterdjup då det kan bli rejält halt om det börjar regna.

Varför inte dubbade vinterdäck på sommaren?

När det gäller dubbade vinterdäck får de endast användas under en viss del av året. De får bara sitta på bilar som används mellan den första oktober och den femtonde april. Om det är vinterväglag, eller om du kan misstänka att vinterväglag kommer att uppstå får du dock använda de dubbade vinterdäcken även under annan tid. Vad som är vinterväglag avgörs dock av eventuell polis som stoppar bilen.

Det finns flera anledningar till att du inte får använda de dubbade vinterdäcken på sommaren. För det första sliter de mer på vägbanan och för det andra river de upp mer smuts och farliga ämnen. Du som kör bilen kommer också att slita ut däcken snabbare och dessutom kommer du att märka av att din bil kräver mer drivmedel eftersom att dubbade däck har höre rullmotstånd.