Tips vid bilköp

Det finns många saker att tänka på när man ska köpa ny bil – men om man dessutom väljer att köpa sin bil begagnat av en annan privatperson gäller det att verkligen vara noga så att allt går rätt till.

bil (2)Visst är det roligt att hitta en kanonbillig begagnad bil på nätet och första impulsen blir att köpa bilen direkt på fläcken, men det ska en inte göra. Det finns mängder av saker som måste hållas i minnet när det är dags att köpa begagnat. Till exempel behöver inte bilen vara i gott skick bara för att det ser ut så på bilden i annonsen – ibland är bilarna i så dåligt skick inuti att inte ens kopparen i deras elsystem går att återanvända. Därför är det viktigt att verkligen vara noga och faktiskt undersöka bilen innan papper signeras och bilnycklar lämnas över.

Sämre skydd vid privat affär

Handlar en sin bil från en annan privatperson gäller köplagen och den innebär att köparen har sämre skydd och större undersökningsplikt – vid ett privatköp lämnas sällan eller aldrig garantier och det gör att det blir extra viktigt att undersöka bilen noga. Därför är det först och främst bra att en kontrollerar marknaden för att ta reda på hur prisläget ser ut för olika bilmodeller och sedan väljer vilken prisklass och modell som stämmer överens med ens egen ekonomiska situation. Därefter är det dags att börja leta bil och när en hittat den bil som verkar mest intressant är ett smart drag att kontakta Transportstyrelsen för att se huruvida detfaktiskt är säljaren av bilen som är dess ägare. En annan bra sak att kontrollera är att det inte finns några skulder bundna till bilen – dessa överförs nämligen till nästa ägare vid ett köp.

Dags att undersöka bilen

När en ska undersöka en bil är det bäst att provköra bilen för att se så att den går och låter rätt genom att kontrollera bromsar, styrning, lampor och vindrutetorkare etc. Glöm inte heller att ta en titt under motorhuven för att även underöka motorn. Sedan när det är dags för själva köpet bör säljare och köpare gemensamt skriva köpekontrakt där alla avvikelser som framkommit vid undersökningen av bilen finns med, precis som vad ni kommer överens om och kom ihåg att be om alla viktiga handlingar som hör till bilen såsom kontrakt, instruktionsbok, registreringsbevis och eventuella garantihandlingar. Mer information om hittar du genom att klicka här.